ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΔΣΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η συμμετοχή μου στις επερχόμενες αρχαιρεσίες αποτελεί επιλογή ελαχίστου σεβασμού, όχι μόνο σε όσους με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους πριν 4 χρόνια, αλλά απέναντι σε όλους τους συναδέλφους μου και την Δικηγορία την ίδια.

Γνωρίζω ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δικηγορία σήμερα ίσως να μην αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εμπειρίας, εξειδίκευσης ή εργασιακού καθεστώτος.

Γνωρίζω επίσης, ότι πολλές και πολλοί θεωρούν αδιάφορη – στην καλύτερη των περιπτώσεων – την κατάσταση και στον Δικηγορικό Σύλλογο, και νιώθουν ότι δεν τους αφορούν καθόλου ούτε οι εξελίξεις, ούτε οι αρχαιρεσίες που έρχονται. Αν και κατανοώ απόλυτα την αγανάκτηση και την αδιαφορία του σώματος, διαφωνώ κάθετα.

Οι 17 μήνες εβδομαδιαίας επανεξέτασης του αν την ερχόμενη εβδομάδα τα Δικαστήρια θα μας κάνουν την τιμή να απονέμουν Δικαιοσύνη, καθώς και των δικονομικών κανόνων που θα επιλεγούν για να γίνει αυτό, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η διαφαινόμενη ένταξή μας στο ΓΕΜΗ (με ό,τι αυτο συνεπάγεται για τους Δικηγορικούς Συλλόγους), η κάθετη πτώση της ποιότητας σε όλους τους τομείς υπηρεσιών που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια είναι κάποια μόνο από τα ζητήματα που για μένα αποδεικνύουν ότι όσο οι περισσότεροι από εμάς ιδιωτεύουν, η δημόσια σφαίρα παραχωρείται όλο και περισσότερο σε κέντρα αποφάσεων που έχουν πλείστους όσους ‘καλούς’ σκοπούς, εκτός από το καλώς εννοούμενο συμφέρον της Δικαιοσύνης, των Δικηγόρων και των Εντολέων που αυτοί εκπροσωπούν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

όσοι με γνωρίζετε, γνωρίζετε καλά ότι δεν πρόκειται να επιδοθώ σε υποσχέσεις, καθώς αρνούμαι να ακολουθήσω την οδό της “έρευνας αγοράς” και του “επιθετικού μάρκετιγκ”. Οι σύμβουλοι επικοινωνίας είναι πολύ χρήσιμοι, ωστόσο – όπως όλα τα συστήματα – κάποιες φορές αποτυγχάνουν.

Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να αναγνωρίσουν το πόσο προσβλητικό είναι για το μέσο δικηγόρο να φωτογραφίζεται ένας Σύμβουλος ντυμένος με τα καλά του, φορώντας ένα λαμπερό χαμόγελο μπροστά από τόμους του “Νομικού Βήματος”, εξηγώντας πόσο καλά είναι όλα καμωμένα τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που το Νομικό Βήμα δεν ανεβαίνει πια στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ. Ούτε μπορούν να αναγνωρίσουν πόσο μάταιο είναι να μας εξηγούν πόσο πολύ προχώρησε η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, όταν μετά από μία παγκόσμια πανδημία που έχει κρατήσει παραπάνω από 1,5 έτος και έστρεψε το σύνολο του Κρατικού Μηχανισμού στην ψηφιοποίηση, στην Δικαιοσύνη ακόμα μιλάμε για 3 Πρωτοδικεία στην Αττική και θέλουμε εβδομάδες για να παραλάβουμε ένα πιστοποιητικό ή ένα αντίγραφο δικογράφου που καταθέσαμε.

Το μόνο που μπορώ μετά βεβαιότητας να πω, είναι ότι θα συνεχίσω να έχω δημόσια αναρτημένο το τηλέφωνό μου (όπως έκανα πάντοτε), έτσι ώστε να συνεχίσω να ομιλώ με όλες και όλους όσους το επιθυμούν, και ότι σε περίπτωση  εκλογής μου θα δείξω στις υποθέσεις του Συλλόγου την ίδια θέρμη, προσοχή, επιμέλεια και διαφάνεια που επιδεικνύω στις υποθέσεις που χειρίζομαι τόσο απέναντι στους εντολείς όσο και στους συναδέλφους μου όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτοί είναι και άλλωστε οι λόγοι, που στις ερχόμενες αρχαιρεσίες του ΔΣΑ επέλεξα να είμαι υποψήφιος Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ», και να στηρίξω τον Αλέξανδρο Μαντζούτσο ως υποψήφιο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Τον Αλέξανδρο τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια και αμέσως κέρδισε την εκτίμησή μου. Έχει επίσης κερδίσει την ακλόνητη εμπιστοσύνη μου στα ζητήματα που μας απασχολούν.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Αλέξανδρος μου έχει αποδείξει εμπράκτως ότι οι παρεμβάσεις του είναι πάντα μετρημένες και αποτελεσματικές και η επικοινωνία που διατηρεί με μεγάλο αριθμό συναδέλφων διαχρονικά, δεν έχει κομματικό ή πολιτικό πρόσημο, αλλά οφείλεται στο ειλικρινές ενδιαφέρον του προς τον συνάδελφο και στα προβλήματά του, αλλά και στην επιμονή του να βελτιώνεται συνεχώς, να ακούει και να ανοίγει συνεχώς τους οριζοντές του.

Αλέξανδρε, σε ευχαριστώ δημόσια και από εδώ για όσα έχεις κάνει όλα αυτά τα χρόνια για τους Συναδέλφους, και ελπίζω πως θα δοθεί η ευκαιρία να κάνεις ακόμα περισσότερα!

Με εκτίμηση,

Σπυρίδων Αδάμ, Δικηγόρος

Υποψήφιος Σύμβουλος ΔΣΑ